'Αδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών .

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξίωση καταβολής αποδοχών είναι η εργασία τους επί δεκαήμερον, τουλάχιστον, από την ανάληψη υπηρεσίας.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εφόσον χρειάζονται αναρρωτική άδεια πρέπει να απευθύνονται στο ΕΦΚΑ ή σε ιδιώτη γιατρό (συμβεβλημένο με ΕΦΚΑ). 

Για τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας, ο/η αναπληρωτής/τρια εκπ/κός ενημερώνει εγκαίρως τον/την διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας και υποβάλλει αίτηση με την επιστροφή του στο σχολείο. Για αναρρωτική χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά, υποβάλλει μαζί με την αίτησή του/της και την ιατρική βεβαίωση από γιατρό Δημοσίου ή ιδιώτη συμβεβλημένο με το ΕΦΚΑ, από Δημόσιο Νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας/ Ιδιωτικό Θεραπευτήριο, προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια. 

Για αναρρωτική άδεια που υπερβαίνει τις 3 ημέρες τη φορά, ο/η αναπληρωτής/τρια εκπ/κός υποβάλλει αίτηση στον/στην διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας μαζί με την ιατρική βεβαίωση/ εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Ιδιωτικό Θεραπευτήριο προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια. Επιπλέον, ο/ η εκπαιδευτικός προσέρχεται στο ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ της Δ/νσης προσκομίζοντας την πρωτότυπη ιατρική γνωμάτευση για να παραλάβει τη σχετική βεβαίωση για το διάστημα της απουσίας του προκειμένου να την καταθέσει στο ΕΦΚΑ για το Επίδομα – Απόφαση Ασθενείας εντός 5 εργάσιμων ημερών. Η Απόφαση του ΕΦΚΑ δίδεται άμεσα από τον/την εκπ/κό στη διεύθυνση προκειμένου να μπορέσει να του/της καταβληθεί το ανάλογο τεκμαρτό ημερομίσθιο . 

Χορηγείται αναρρωτική άδεια στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα, διάρκειας δεκαπέντε (15) ημερών επιπλέον της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις, η οποία είναι αμειβόμενη και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα. 

ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
Για τις τρεις πρώτες μέρες της άδειας καταβάλλεται από το δημόσιο το μισό των αποδοχών που δικαιούται. Από το ΕΦΚΑ δεν δικαιούται τίποτε.
Για το διάστημα από την 4η μέχρι την 15η ημέρα παίρνει αποδοχές 12 ημερών αφαιρούμενης της επιδότησης του ΕΦΚΑ που αναλογεί στο διάστημα αυτό.

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μπορεί να χορηγηθεί κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές για επτά (7)  εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος για λόγους εξαιρετικής ανάγκης.(Η άδεια αυτή έχει σχέση με την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας μετά την απόλυση).

ΑΔΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ – ΛΟΧΕΙΑΣ

Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή πενήντα έξι (56) ημέρες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού (Π.Η.Τ.)για την άδεια κύησης και εξήντα τρεις ημέρες μετά για την άδεια λοχείας. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού προσμετράται στην άδεια λοχείας. Την ημέρα της πρόσληψής τους, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί/ΕΕΠ/ΕΒΠ που βρίσκονται σε άδειας κύησης, θα πρέπει να καταθέσουν βεβαίωση πιθανής ημερομηνίας τοκετού (Π.Η.Τ.) από γιατρό του ΕΦΚΑ, ενώ οι αναπληρώτριες που βρίσκονται σε άδεια λοχείας, θα πρέπει να καταθέσουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου και την Απόφαση επιδόματος μητρότητας-λοχείας από το ΙΚΑ

ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ(Υπ’ αρ. 38287/12-03-2019 ΈγγραφοτουΥΠ.Π.Ε.Θ.,ΑΔΑ:Ψ5ΘΡ4653ΠΣ-ΩΒ6)

Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός/ΕΕΠ/ΕΒΠ, εφόσον δεν κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου, δικαιούται, για την ανατροφή του τέκνου της, άδεια με αποδοχές, διάρκειας έως τριών (3) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας λοχείας της παρ. 11 του άρθρου 11 του ν. 2874/2000 (Α ́286).

Ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας ανατροφής τέκνου δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο. Την ημέρα της πρόσληψης, η αναπληρώτρια θα πρέπει να καταθέσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνεται ότι ο σύζυγος δεν κάνει παράλληλη χρήση αντίστοιχης διευκόλυνσης

3. ΧΡΗΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ(για τον πατέρα/την μητέρα αναπληρωτή/τρια)


Επισημαίνεται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/-η δεν μπορεί να κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου εάν έχει κάνει χρήση άδειας ανατροφής. Την ημέρα της πρόσληψης, ο/η αναπληρωτής/-τρια θα πρέπει να καταθέσει ληξιαρχική πράξη γέννησης και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι ο/η σύζυγος δεν έχει κάνει και δεν κάνει παράλληλη χρήση άδειας ανατροφής ή μειωμένου ωραρίου.
Η μητέρα αναπληρώτρια (ή ο πατέρας αναπληρωτής) -πλήρους και μειωμένου ωραρίου-που έχει παιδί ηλικίας έως δύο (2) ετών, έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα και απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985).

4. ΧΡΗΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ Οι αναπληρωτές που έχουν συμπληρώσει συνολική πραγματική προϋπηρεσία άνω των 10 ετών, δικαιούνται χρήση μειωμένου ωραρίου λόγω προϋπηρεσίας κατόπιν υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων προϋπηρεσίας και της αντίστοιχης αίτησης.


'Αδεια για αιμοληψία

Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 50 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α ́) που ορίζουν–την παρούσα χρονική στιγμή –ότι: 

«5. Υπάλληλος ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών» ισχύουν και εφαρμόζονται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

'Αδεια εξετάσεων 

 Στους υπαλλήλους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές.  

 Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια έως δύο (2) ημερών.»

(Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, Ενίσχυση και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που δόθηκε  σήμερα για διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Συγκεκριμένα το άρθρο 23 – Τροποποίηση άρθρου 60 ν. 3528/2007 (Α’26) αναφέρει για την άδεια εξετάσεων :
Η παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 3528/2007 αντικαθίσταται)


Άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους

Στις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015(Φ.Ε.Κ.164 τ.Α' /4-12-2015) ορίζεται ότι: "Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται ενδιαφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο το χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι μέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και τη επιστροφή του εκπαιδευτικού"

Οι προβλεπόμενες κατά τα ανωτέρω (β) άδειες χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπάιδευσης.


Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Άρθρο 9 του Ν.1483/1984, άρθρο 6 του Π.Δ. 193/1988

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν τέκνα στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης (άρθρο 9 του Ν1483/1984 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 6 του Π.Δτος 193/1988). Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία και υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία τους, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί σε διάρκεια τις τέσσερις (4) ημέρες και για τους δύο γονείς.

 Άρθρο 9 του Ν.1483/1984

Άδεια απουσίας

1. Οι εργαζόµενοι, που αναφέρονται στο άρθρο 7, που έχουν παιδιά ηλικίας µέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν µαθήµατα στοιχειώδους ή µέσης εκπαί- δευσης, δικαιούνται να απουσιάζουν ορισµένες ώρες ή ολόκληρη την ηµέρα απότην εργασία τους µέχρι τη συµπλήρωση τεσσάρων (4) εργασίµων ηµερών κάθε ηµερολογιακό έτος, µε άδεια του εργοδότη, για να επισκεφθούν το σχολείο των παιδιών τους, µε·σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.

2. Η άδεια απουσίας χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται µε τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, αποφασίζουν µε κοινή συµφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώµατος και για πόσο χρονικό διάστηµα που πάντως δεν µπορεί συνολικά και για τους δύο γονείς να υπερβαίνει τη διάρκεια που ορίζεται στην παρ. 1

Άρθρο 6 του Π.Δ. 193/1988

Οι ασχολούμενοι στο δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Ο.Τ.Α, που αναφέρονται στο άρθρο 5 του παρόντος και έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους, μέσης γενικής ή τεχνικής εκπαίδευσης.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


• Ειδική άδεια γάμου. 

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, έχουν δικαίωμα άδειας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου. Η άδεια αυτή χορηγείται αμέσως πριν ή αμέσως μετά την τέλεση του γάμου και όχι άλλη χρονική περίοδο.
Αίτηση για ειδική άδεια απουσίας
Αίτηση για ειδική άδεια απουσίας ΕΣΠΑ

• Ειδική άδεια λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου 

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα απουσίας με αποδοχές δύο εργάσιμων (2) ημερών σε περίπτωση θανάτου συγγενών α΄ βαθμού.

• Ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος

 Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές μιας (1) έως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως κάθε φορά ορίζεται από το ΥΠ.ΕΣ. πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

• Ειδική άδεια δίκης

 Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου (άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα).

Ειδική άδεια αναπηρίας σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς 

Μέχρι έξι (6) εργάσιμες ημέρες επιπλέον της κανονικής άδειας Εγγραφο 19515/Ε2/7-2-2017 .Εχοντας υπόψη τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του Ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220/Α/28-9-1998) σε συνδυασμό και με το άρθρο 89 του ΠΔ 410/1988 (ΦΕΚ 191/Α/30-8-1988), σας ενημερώνουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω δικαιούνται από την υπηρεσία για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβασή τους, ειδική άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πιστοποιητικό από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει το πιστοποιητικό. 



Ειδική Γονική Αδεια Ειδική Γονική Αδεια σε γονείς τέκνου με Βαριά Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down ή Αυτισμό ή το οποίο πάσχει από νεοπλασματική ασθένεια ή έχει ανάγκη αιμοκάθαρσης ή χρήζει μεταμόσχευσης 

Οσον αφορά στην ειδική γονική άδεια σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, με το άρθρο 45 του Ν.4488/2017,στην παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4075/2012 (Α ́ 89) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Η ανωτέρω άδεια χορηγείται, κατά την ως άνω διαδικασία, και στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή αυτισμό.». 

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω άδεια των δέκα (10) ημερών χορηγείται κατόπιν προσκόμισης σχετικής γνωμάτευσης δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή παιδοψυχιατρικού τμήματος δημοσίου νοσοκομείου. 

Η συνολική διάρκεια της άδειας αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια της σύμβασης, είτε πρόκειται για ένα πάσχον τέκνο ή για περισσότερα του ενός και ο συνολικός χρόνος της άδειας δεν εξαντλείται υποχρεωτικά. Τυχόν υπόλοιπο άδειας που δεν έχει ληφθεί δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος, ούτε καταβάλλεται αποζημίωση στον εκπαιδευτικό. Η άδεια αυτή είναι με πλήρεις αποδοχές, ο χρόνος αυτής λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και χορηγείται στον ένα γονέα. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, λαμβάνουν από κοινού την άδεια, η διάρκεια της οποίας και για τους δύο δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των ημερών, όπως καθορίζεται παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή για τη χορήγηση της άδειας, ο γονέας εκπαιδευτικός πρέπει να υποβάλει κάθε φορά στο Σχολείο που υπηρετεί σχετική αίτηση, δηλώνοντας υπεύθυνα, πόσες ημέρες της δικαιούμενης από κοινού άδειας έχει κάνει ήδη χρήση ο άλλος γονέας στην υπηρεσία που εργάζεται. Η άδεια χορηγείται στο γονέα αναπληρωτή ή ωρομίσθιο εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται, με κοινοποίηση στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει για τους αναπληρωτές η προβλεπόμενη στις διατάξεις του άρθρου 21 του Π.Δ. 410/88 κανονική άδεια για μετάγγιση αίματος.

Επεξεργασία Σιδεράς Λάμπρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις